Visa alla (3)

Hon fick skulden för fritidsgårdsskandalen – nu talar kassören ut

Publicerad

Ekonomin i fritidsgården Susekullen i Olofström var misskött, enligt revisorerna som ville fälla hela styrelsen. Men kassören fick istället ensam skulden.

Sedan 1966 har Susekullen tagit emot barn och unga i Olofström. I våras skakades fritidsgården av en skandal när föreningens egna revisorer slog larm om vanskötsel av ekonomin.

De som drog i nödbromsen pekade ut hela styrelsen som ansvarig för felen. Men när det var dags att ställa dem till svars blev det andra tongångar.

Beskedet på årsstämman i slutet av april blev att nästan hela styrelsen ska gå fri. En enda person fick bära skuldbördan – kassören.

– Det känns inte okej att jag blev hängd, fast det var hela styrelsen som skulle bli hängd, säger Tuija Finnilä, som är före detta kassör i föreningen som driver fritidsgården Susekullen.

Kaj Joelsson är före detta ordförande för föreningen som driver fritidsgården Susekullen. Foto: SVT

Men den person som var högst ansvarig för verksamheten står fast vid att det var kassören som ensam bar skulden till problemen.

– Verksamheten blev för stor och kassören hann inte med, säger Kaj Joelsson, som då var föreningens ordförande.

Men då är det ändå du som var högst ansvarig?

Visst är jag högst ansvarig, men jag tycker att alla som varit där har något att fundera på.

Vad har du själv att fundera på?

Varför det blir så här. Vi hann inte med, säger Kaj Joelsson.

Inför årsmötet fanns revisorernas rapport som var skarpt kritisk. Deras förslag var att underkänna hela styrelsen genom att, som det heter, inte bevilja ansvarsfrihet. Men på årsmötet kom också ett annat förslag – att bara underkänna kassören, och även om det fanns de som invände ställde sig majoriteten bakom detta.

Något som fått personliga konskvenser för Tuija Finnilä.

– Jag har ju eget företag också och mitt namn är ju kopplat direkt till det. Folk pratar och undviker mig, säger hon.

Ansvarsfrihet

Visa

Kravet från föreningsdrivna Susekullens egna revisorer var att inte ge någon i styrelsen så kallad ansvarsfrihet, vilket är ett underkännande av hur någon som har ett förtroendeuppdrag skött sina uppgifter.

Men majoriteten av deltagarna på föreningens årsmöte i våras röstade för att ge alla i styrelsen ansvarsfrihet, utom kassören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer