Efter inbrottsvågen – skolor larmas dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera omfattande skolinbrott skärps nu säkerheten på kommunens skolor. Vid ett krismöte i går togs beslut att larma alla skollokaler – också på helgerna.

De senaste veckorna har flera av kommunens skolor drabbats hårt av nattliga inbrott. Stölderna av bland annat datorer och läsplattor har varit så omfattande att det också påverkat verksamheten, då undervisning fått ställas in.

Och situationen har lett till snabba åtgärder från kommunens skolor som nu gemensamt mobiliserar för att förhindra nya stölder och försvåra för de inbrottstjuvar som länsat klassrum och skåp på värdesaker.

I ett första skede ska skolorna hållas larmade från skoldagens slut och även under helgerna. Vid särskilda aktiviteter under kvällstid kan undantag göras – det måste i så fall anmälas skriftligt.

En annan lösning som diskuterats är att inreda så kallade larmade säkerhetsrum med säkerhetsklassade dörrar för förvaring av värdesaker.

Enligt den plan som nu tagits fram ska särskilt skolor som ännu inte drabbats få förstärkt bevakning av vaktbolag och i samband med kommande leveranser av datorer och läsplattor ska kunskapsförvaltningen i förhand informeras för att då kunna styra förstärkt rondering runt den aktuella skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.