Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IT-attacken mot Svenska kyrkan har gjort det nödvändigt att omfamna mer ålderdomliga arbetsmetoder. Gabriel Norrgård, kyrkoherde på Karlskrona-Aspö pastorat, berättar hur it-attacken påverkar kyrkans arbete inför jul. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Efter it-attacken – så klarar kyrkan julen: ”Får köra som 1985”

Publicerad

Ett par veckor har gått sedan en stor hackerattack slog ut Svenska kyrkans it-system, men någon lösning på problemet är ännu inte i sikte. Samtidigt lackar det mot jul.

I Karlskrona-Aspö pastorat har kyrkan fått återgå till mer gammaldags metoder för att klara högtiden.

Mycket av arbetet har fått återgå till papper och penna efter att Svenska kyrkan i slutet av november utsattes för en utländsk hackerattack som slog ut it-systemet.

Men kyrkans gudstjänster och övriga aktiviteter har i stort sett kunnat löpa på som vanligt.

– Primärt har det varit ett internt bekymmer som inte märkts så mycket utåt, säger Gabriel Norrgård, kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat.

”Skriver lappar till varandra”

Vigslar, dop och begravningar har fått bokas för hand. Fakturor och löneutbetalningar får skötas manuellt.

– Där har det märkts. Vi får köra som år 1985, skriva lappar till varandra, säger Gabriel Norrgård.

Samtidigt presenterar den annalkande julen ett problem. Hur ska besökarna få information om kyrkans julaktiviteter utan en fungerande hemsida?

Se vilka metoder Karlskrona-Aspö pastorat har tagit till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.