Foto: Peo Möller/Topnews

Efter knivattacken: Arbetsmiljöverket konstaterar brister

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver Arbetsmiljöverket, som har gjort en inspektion efter knivattacken på Ica Maxi i Olofström, att butiken rättar till flera fel. Till exempel ska butiken ha slarvat med säkerheten.
Men företaget säger att de uppfyller kraven.

Det var den 14 mars som en man i 50-årsåldern gick till attack med en kniv som han tagit från butikens husgerådsavdelning. En kvinna knivskars och ytterligare en kund angreps men klarade sig utan skador.

Butiken anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket. En inspektion har nu gjorts och resultatet visar flera fel.

Våld och hot

Ica Maxi i Olofström har inte koll på riskerna och har inte heller förebyggt hot och våld. De anställda vet inte heller hur de ska göra innan och efter olyckor på arbetet. Personalen saknar också vidareutbildning om säkerhet och hur de ska göra vid hotfulla situationer.

Arbetsmiljöverket ställer nu flera krav. Butiken ska undersöka och bedöma riskerna för våld och hot, skärpa rutinerna vid olycksfall och ha säkerhetsutbildning.

Ägaren kommenterar

Ägaren till Ica Maxi i Olofström Erik Olsson kommenterar kritiken:

– Bedömningarna och säkerhetsutbildningarna  är gjorda i det tidigare bolaget med en annan handlare. Personalen har så klart tillgång till utbildning och policies. Jag köpte butiken förra året och det finns många papper att tag i när det gäller arbetsmiljö. I den här inspektionen fann vi att riskbedömningarna var på det förra bolaget och hade inte skrivits över med det nya organisationsnumret och det behöver göras, säger Erik Olsson.

Butiken har till den 11 juni på sig att svara hur felen ska rättas till. Om Arbetsmiljöverket inte nöjer sig med svaren riskerar företaget böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer