Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torhamns surfklubbs ordförande, Christian Gidlöf, är fast besluten om att lösa konflikten mellan surfare och badgäster i Torhamn. Hör hur han ska gå tillväga i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Efter badkonflikten – Torhamns surfklubb startar igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter klagomål om att vindsurfare i Torhamn inkräktar på badplatsen har kommunen vidtagit åtgärder. Nu återupplivas surfklubben – för att undvika allvarliga olyckor.

– Vi vill skapa lite ordning igen, säger ordförande Christian Gidlöf.

Utöver badgäster lockar Torhamn i Karlskronas östra skärgård även vindsurfare från hela södra Sverige.

Under en längre tid har det däremot rått en frustration mellan badgäster och surfare.

– Det har varit infekterat i flera år, säger Erik Pettersson, arbetsledare vid Karlskrona kommuns drift- och serviceförvaltning till SVT Nyheter Blekinge.

Under sommaren tog han emot klagomål om att surfarna kört alltför nära badplatsen, vilket fick kommunen att sätta upp förbudskyltar. Något som fått vissa surfare att känna sig bortkörda från surfparadiset, vilket BLT var först att rapportera.

– Jag tror aldrig att det har hänt någon olycka, men det kanske har uppstått en oro och rädsla för badarnas del, säger Gunilla von Zweigbergk som har surfat i Torhamn i 30 år.

Återupplivar surfklubben

Samtidigt vittnar flera sommarboende i Torhamn som SVT talat med om att man aldrig störts av surfarna.

Men den senast tidens klagomål har fått surfarna att agera. Nu väljer man att återuppliva surfklubben som varit nedlagd sedan 2015.

– Vi startar upp för att skapa lite ordning igen och sköta säkerheten, säger ordförande Christian Gidlöf.

Se hur surfklubben vill lösa situationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.