Arkivbild: Ryska stridsflygplan av typen SU-27 Flanker Foto: AP Photo/Mikhail Palinchak

Efter kränkning – UD i möte med rysk tjänsteman

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen ägde ett möte rum mellan utrikesdepartementet och en rysk tjänsteman med anledning av den kränkning som ryskt stridsflyg gjort av svenskt luftrum för två veckor sedan.

Mötet skedde på tjänstemannanivå, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

– Jag kan bekräfta att det mötet ägde rum tidigare i dag. Jag har inga detaljer att ge om själva mötet, det kan jag säga är att det skedde med en representant från ryska ambassaden på tjänstemannanivå, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD, till TT.

Det handlar alltså inte om ambassadören?

– Nej.

Utrikesdepartementet har tidigare meddelat att man kallat till sig ryska företrädare efter kränkningen den 19 januari, då ett spaningsflygplan och två stridsflygplan flög in över Blekinge, söder om Karlshamn, utan tillstånd.

UD vill inte gå in på vad resultatet av mötet blev.

– Syftet med mötet var att påtala händelsen men vad som sades, det är inga detaljer jag kan delge, säger Rasmus Eljanskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.