Hör mer om turerna kring Östra Piren i klippet! Foto: SVT Grafik

Efter kritiken: Ledningen plockades bort mitt i mångmiljonbygget

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under arbetet med etapp fem på Östra Piren är varken Karlshamnsfastigheters VD eller politikerna i bolagsstyrelsen längre önskvärda. 

Hela ledningen byts ut. Och det sker efter flera års kritik mot vilken kontroll bolaget haft över mångmiljoninvesteringen.

Nio år in i det omtalade byggprojektet, som är tänkt att bli en central punkt för Karlshamnsborna och locka företag till kommunen, byts hela ledningen för Karlshamnsfastigheter ut i oktober 2019. 

Andreas Saleskog (S), utnämns till ny ordförande i bolaget och får därmed det politiska ansvaret för att färdigställa etapp fem. Hans första arbetsuppgift blir att avsätta den dåvarande VD:n Marie Wahlström 

Östra Piren i Karlshamn

”Det var rörigt när vi kom in”

Till SVT Nyheter Blekinge säger den dåvarande VD:n att hon inte fick någon förklaring till att hon fick lämna sin tjänst.  

– Jag accepterar att de ville gå vidare, säger Marie Wahlström.

När Marie Wahlström tvingades bort hade hela Karlshamnsfastigheters styrelse redan bytts ut. Ordförande Rune Andersson (S) fick istället ett nytt uppdrag i ett annat kommunalt bolag efter valet 2018.

Men om bytet hade med hans arbete med Östra Piren-projektet att göra kan han inte svara på: 

Tidigare ordföranden: ”Ingen har sagt att jag gjort ett dåligt jobb”

När den nya styrelsen tog över i Karlshamnsfastigheter uppdagades en rad allvarliga brister i Östra Piren-projektet.

Under våren 2020 presenterades en extern granskning som visade på brister i ekonomistyrningen, att kostnader inte följdes upp men också att leverantörer arbetade utan avtal och brister i fakturahanteringen.  

Några månader senare, i juni, stod det dessutom klart att 300 miljonerna inte skulle räcka, utan att ytterligare 130 miljoner kronor behövdes för att slutföra bygget.

Men kommunstyrelsens ordförande, Per-Ola Mattsson (S), som även han satt i moderbolaget Stadsvapnets styrelse vid tidpunkten, menar att styrelsebytet i Karlshamnsfastigheter var en naturlig följd efter valet 2018. 

”Vi visste inte att det hade dragit iväg och blivit dyrare”

Men det är inte bara oppositionen som har varit kritisk.

Även kommunens revisorer har under flera år påpekat brister i hur nybyggnationen på Östra piren har hanterats – både av Karlshamnsfastigheter och moderbolaget Stadsvapnet.

De har följt projektet sedan 2017 och har även kritiserat Stadsvapnet för att inte ha haft koll på dotterbolagens – i det här fallet Karlshamnsfastigheters – investeringar.   

Revisorn: ”Det är klart att vi blir oroliga”

Men trots revisorernas upprepade anmärkningar och varningsklockor kring Östra Piren-projektet menar Per-Ola Mattsson att kommunstyrelsen har tagit sitt ansvar.

Per-Ola Mattsson: ”Inte alltid kommunstyrelsen delar revisorernas uppfattning”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet