Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har kommunen tänkt om gällande Aspöfärjans provisoriska plats under renoveringen av färjeläget. Hör Ola Gren, hamnchef berätta i klippet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Därför dröjer renoveringen av färjeläget: Ny plan för Aspöfärjan

Uppdaterad
Publicerad

Aspöfärjans färjeläge har länge behövt en renovering och tanken var att hinna klart redan till sommaren. Men så blir det inte.

Efter en lång jakt på provisorisk plats är det nu klart vart färjetrafiken ska flyttas under renoveringen – till reservläget precis bredvid.

Beskedet var först att bygga ett provisoriskt färjeläge 100 meter norrut i Handelshamnen mot länsstyrelsen, men det är inte längre planen. Genom att nu istället använda färjelägets reservplats precis bredvid sparas miljontals kronor.

– Här behöver vi ”bara” förstärka kajen, brokonstruktionen finns redan. Det här är det bästa både för Aspöpendlarna och för skattebetalarna, säger Ola Gren, hamnchef i Karlskrona kommun.

4,9 miljoner kronor är avsatt för reparationen av reservläget, jämfört med de 20 miljoner som hade krävts i norra Handelshamnen.

Försenad plan

Men – reservläget måste också renoveras innan färjetrafiken kan flyttas dit.

Från att ha trott att förstaläget skulle vara färdigt till sommaren, är nu förhoppningen att reservläget ska vara klart efter semesterperioden. Först då kan trafiken flyttas över och förstaläget rustas upp. 

– Först ska vi handla upp det här via det ramavtal som finns. Den entreprenör som vinner ska vara med och plocka fram konstruktionen, så vi får se när vi kommer igång, förklarar Ola Gren.

Hör mer om reparationen av färjeläget i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.