Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även till Mörrumsån vandrar färre laxar tillbaka från Östersjön och situationen oroar Mattias Holmquist, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske. Foto: SVT

Efter laxlarmet – oro längs Mörrumsån: ”Kan försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre laxar vandrar tillbaka till åar och älvar från Östersjön.

– Situationen är allvarlig, säger Mattias Holmquist, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Efter larmen om laxbrist från flera orter i Sverige har fisket stoppas i 6 av 16 Östersjöälvar. Även i Norge har allt laxfiske stoppats i de södra delarna.

I Mörrumsån är det inte aktuellt med fiskestopp men hos Mörrums Kronolaxfiske finns oro över den katastrofala situationen för Östersjölaxen.

– Laxen kan försvinna från Mörrumsån och alla Östersjölaxälvar. Den kan utplånas, säger Mattias Holmquist, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Han menar att det krävs krafttag för att rädda Östersjölaxen.

– Det pågår ett industriellt trålfiske efter sill i Östersjön, som är laxens stapelföda. Enorma mängder sill går till dansk foderproduktion, som sedan skeppas vidare till norsk laxodling. Det är ohållbart, säger Mattias Holmquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.