Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ola Robertsson (S) och Roger Fredriksson (M) tog över makten i Ronneby i förra veckan. Nu har beslutet överklagats till domstol. Foto: Erik Lundmark/SVT

Därför överklagas nya styret i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags tog Socialdemokraterna och Moderaterna över makten i Ronneby. Nu har beslutet överklagats av en ledamot i Ronnebypartiet.

Överklagan har skickats in till Förvaltningsrätten i Växjö av Ronnebypartiets Stefan Johansson. Han menar att det nya styret inte har den majoritet som krävs enligt kommunallagen för att genomföra maktskiftet.

Minoritetsstyre bildat – med stöd

Det nya S+M-styret når 21 av 49 mandat, efter att tre M-politiker röstat mot förslaget. Men med stöd av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet röstades det ändå igenom på förra veckans kommunfullmäktige.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Men det anser inte de överklagande räcker för att genomföra maktskiftet.

– Finns det ingen ny majoritet, så saknas det också förutsättningar att upplösa nämnder. Det räcker alltså inte att några politiker utropar sig som den största minoriteten, eller hänvisar till att kommunfullmäktige ger stöd till maktskifte. Minoritetsstyren får inte fatta beslut om att möblera om i styrelser och nämnder hur som helst, skriver Stefan Johansson (RoP) i en debattartikel.

Överklagan får stöd av Anna Ekberg (KD), Sara Blixt (M), Sune Håkansson (RoP), Jeeda Radwan (RoP) och Mia Österhof (-, tidigare V).

S: Korrekt fattat beslut

Diskussionerna om en potentiell överklagan av beslutet var aktuella redan under fullmäktigesammanträdet förra tisdagen.

– En överklagan är en viktig del i den demokratiska processen att man ska kunna laglighetspröva beslut och se att de är korrekt fattade. Vår bedömning är att det är fattat helt i laga ordning, sade Ola Robertsson (S), i samband med fullmäktigemötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet