Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ibland blir det lite svettigt när det är så många, säger Arvid Knoblock Wielanek från Karlskrona blåskronorna, som spelar trombon i det nystartade Blork. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Efter minskat intresse – Blekinges musikelever startar gemensam orkester

Publicerad

Pandemin satte stopp för blåsmusiken, och därefter har länets musikskolor haft svårt att samla tillräckligt med ungdomar för en hel orkester.

Därför har Karlskrona, Ronneby och Karlshamn gjort gemensam sak och startat ”Blork” – Blekinges länsorkester.

– Det låter bättre ju fler man är, säger Emma Bollobas från Karlskrona.

Sedan i höstas har drygt 70 blåsmusiker från Karlskronas Blåskronorna, Ronnebys skolorkester och Karlshamns Tryck och blås repat tillsammans. Idén föddes efter att länets musik- och kulturskolor märkt av ett sviktande intresse för att att spela i blåsorkester.

– Vi var lite för få för att spela lite mer avancerad musik med olika stämmor, och slog ihop oss för att eleverna inte ska känna sig så ensamma, säger Anna Fridhill Hildingsson, musiklärare i Karlshamn.

Spelar för allmänheten

Och sammanslagningen verkar ha gett ungdomarna en nytändning.

– Det är coolt att vara så många, säger Arvid Knoblock Wielanek från Karlskronas Blåskronorna.

Lördagen den 27 maj är det Blåsmusikens dag. Då ska ”Blork” spela för allmänheten tillsammans med bland annat Hemvärnets musikkår.

– Jag har längtat i ett halvår, säger Emma Bollobas på tvärflöjt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.