Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beskedet på måndagsförmiddagen var att merparten av oljan är upplockad, men att saneringsarbete fortfarande återstår. Foto: SVT

Efter oljeutsläppet i Karlshamn: ”90 procent är upplockat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter lördagens utsläpp av vegetabilisk olja fortsätter saneringen. Men Niklas Walderton, platschef på AAK, företaget bakom utsläppet, räknar med att den akuta insatsen kommer att avslutas under måndagen.

– På söndagskvällen, när vi avrundade för mörkret, var 90 procent av oljan upplockad. I dag fortsätter vi med fokus på området mellan kallbadhuset och Ortholmen. Det ligger mindre fläckar kvar på ytan där, men de är svåråtkomliga och vi suger upp dem med bil och längre sladd, säger han.

Hur mycket olja som läckte ut i havet utanför Karlshamn vill han inte svara på.

– Jag vill inte spekulera i mängden innan vi har summerat det, säger Niklas Walderton.

Även vilka rutiner som ska skärpas för att undvika liknande igen är för tidigt att säga.

– Vi ska analysera hur vi kan förbättra vår situation inför framtiden. Men när utsläppet hände i helgen hade vi resurser tidigt på plats för att kunna vända läget och det gav resultat, säger Niklas Walderton.

När den akuta insatsen avslutas under måndagen kommer saneringsarbetet att fortsätta framöver.

– Vi kommer fortsätta ha resurser på plats om det hamnat olja under någon kaj eller dylikt, säger han.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.