Efter över ett år har nu biblioteken i Sölvesborg öppnat upp igen. Underbart, enligt besökaren Stefan Abrahamsson. Foto: SVT

Efter över ett år: Nu öppnar biblioteken i Sölvesborg igen

Publicerad

Dörren in till biblioteket i Sölvesborg har varit låst i över ett år.

Nu öppnar man igen efter den långa stängningen.

– Man vill ju se vad man ska låna, så jag är jätteglad att de har öppnat nu, säger Raine Johansson.

Som första kommun i landet stängde Sölvesborg ner sina bibliotek i mars förra året. En kort öppning till hösten – för att sedan stängda ner igen efter en dryg månad när smittspridningen återigen ökade.

Men nu slår biblioteken i Sölvesborg återigen upp portarna för besökare.

– Det är helt underbart. Jag var med och demonstrerade mot att stänga, säger Stefan Abrahamsson.

Stängningen av biblioteken i Sölvesborg skapade tidigt en politisk strid i kommunen, efter att beslutet fattats utan något nämndsammanträde.

– Det är ett sätt att beskära demokratin, sa den vänsterpartistiska gruppledaren Willy Söderdahl till SVT förra sommaren.

Om beslutet var rätt eller fel kommer också att prövas av Förvaltningsrätten.

Begränsar antalet besökare

I dag måndag öppnade biblioteken i Sölvesborg, Mjällby och Hällevik. Personer i riskgrupp kan fortfarande få böcker hemsända och biblioteken har anpassats med smittskyddsåtgärder, exempelvis släpps endast ett begränsat antal besökare in i lokalerna.

– Vi har försökt att dela upp det så att man har in- och utpassering på olika sidor och att det erbjuds handsprit och munskydd, säger fritid- och kulturnämndens ordförande Rolf Berg (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.