Region Blekinges vaccinsamordnare Mats Berggren tror vaccinstoppet kommer att påverka människors inställning. Hör mer i klippet! Foto: Cajsa Bengtsson/SVT/FRED TANNEAU/TT

Efter pausen: Oro att folk säger nej till Astra-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet och vaccinviljan kommer troligtvis påverkas av stoppet av Astra Zenecas vaccin. Det tror Region Blekinges vaccinsamordnare Mats Berggren.

– Jag tror att det påverkas och jag kan förstå att man blir orolig.

I tisdags tryckte Folkhälsomyndigheten på pausknappen för Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Men i dag under torsdagseftermiddagen meddelande EU:s läkemedelsmyndighet EMA att vaccinet får fortsatt klartecken för att användas.

Påverka vaccineringen

Men det faktum att vaccinet fick pausas och att misstänkta biverkningar i form av blödningar och blodproppar var orsaken, tror Region Blekinges vaccinsamordnare kan göra att personer blir oroliga.

– Ur ett större perspektiv tycker jag att det är bra att man har gjort pausen. Men jag kan förstå att det finns folk blir oroliga och förstår också att det kan påverka fortsatt vaccinering, säger Mats Berggren, vaccinsamordnare i Region Blekinge.

Personer har redan tackat nej

Redan innan vaccinet från Astra Zeneca pausades gjorde TT en rundringning till samtliga regioner i landet. Där fick de svara på frågan om personer tackat nej till vaccination mot covid-19 när de erbjudits vaccinet från Astra Zeneca.

Fyra regioner i landet svarade ja på den frågan, däribland Region Blekinge.

– Jag har fått signaler från vårdcentraler och andra att de upplever att det finns en oro kring Astra, att man har mer frågor och att det finns de som tackat nej. Det är olyckligt, säger Mats Berggren.

Han menar att det nu är extra viktigt att nå ut med information till de som ska vaccineras.

– Vi får avvakta och se vad det här nu får för effekt och så får vi i regionerna tänka till på hur vi på bästa sätt ska kunna vända det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.