Kvinnor som ska ta cellprover eller HPV-vaccin hänvisas fortsatt till lokalerna på Pantarholmen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Efter råttproblemen: Förlängt stopp för kvinnohälsovården på Pantarholmen

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnohälsovårdens patienter på Pantarholmen i Karlskrona tvingas den närmaste tiden till andra mottagningar, efter att råttor upptäckts i lokalerna.

Den planerade saneringen väntas dra ut på tiden.

De senaste veckorna har patienter till kvinnohälsovårdsmottagningen på Pantarholmen i Karlskrona i stället hänvisats till kvinnohälsovården i Lyckeby eller till gynmottagningen på Blekingesjukhuset.

Skälet är sanitära problem i lokalerna på Kvarngatan – i form av råttor. Men när saneringen ska utföras är fortsatt oklart och väntas dra ut på tiden. Förändringen påverkar cirka 200 patienter i veckan.

– Vi kollar alternativa lokaler men det är en fråga som skickas vidare, säger verksamhetschef Love Elthammar.

Enligt regionen kommer den tillfälliga lösningen vara aktuell minst till och med vecka 37.

Anmälan till Arbetsmiljöverket

Utöver det rådande problemet med råttor finns en 6:6a-anmälan som tidigare gjorts till Arbetsmiljöverket gällande arbetsmiljöproblem. Enligt Elthammar ska personal ha drabbats av luftrörsbesvär.

– Det handlar om långvariga problem med att lokalerna inte är funktionella för verksamheten, säger han. 

Patienter som ska ta HPV-vaccin eller cellprov hänvisas fortsatt till Pantarholmen då vaccinet inte får förflyttas mellan olika kylar.

– Detta görs så långt från problemen i lokalerna som möjligt, säger Love Elthammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.