Fem fackförbund kräver att regionen återupptar vaccinationen av vårdpersonal. Foto: TT

Efter stoppet: Fackförbund kräver vaccin till vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Fem fackförbund kräver nu att vaccinationen av vårdpersonal tas upp igen. I en skrivelse till regiondirektören menar förbunden att arbetsgivaren inte skyddar personalen tillräckligt mot covid-19.

I mars stoppades vaccinationen av personal då nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten prioriterade de äldre och sköraste.

I samband med att regionen nu går in i fas 3 – där 60-64-åringar ska vaccineras, samt riskgrupper – kräver fackförbunden att regionen erbjuder vaccin till vårdpersonalen igen.

”Med anledning av att vi inte anser arbetsgivaren skyddar personalen tillräckligt mot covid-19 begär vi att arbetsgivaren omedelbart sätter igång med att erbjuda vaccinering av all personal i patentnära arbete”, skriver fackförbunden till regiondirektören.

Kan vända sig till Arbetsmiljöverket

I skrivelsen framgår att facken kommer att vända sig till Arbetsmiljöverket, om inget händer. Det är skyddsombud från Blekinge läkarförening, Kommunal, Lärarförbundet, SRAT och Vision som skrivit under begäran. De vill ha svar från Region Blekinge senast den 5 maj.

– På våra möten har vi framfört hur vi tycker att all personal i patientnära arbete ska påbörja en personalvaccinering. Då har de hänvisat till Folkhälsomyndighetens rekommendation men de har ett folkhälsoperspektiv. Arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar enligt lagen att ta hänsyn till, säger barnläkaren Anna Westrup som är huvudskyddsombud för Blekinge läkarförening.

SVT har tidigare rapporterat om fackförbundens missnöje kring vaccinstoppet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skyddsombuden berätta om problematiken kring vaccinationsstoppet. Foto: Privat/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer