Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande – kritiserad läkare tvingas sluta

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge bryter nu avtalet med den läkare som på en tidigare arbetsplats bedömt flera prostatacancersjuka patienter som friska. Samtidigt ser sjukvården över rutinerna inför framtida rekryteringar.

I början av juni kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att en läkare vid en vårdcentral i Blekinge felaktigt informerat patienter att det inte förelåg några akuta risker för hälsan – trots att de var cancerdrabbade.

Vid en genomgång av samtliga PSA-prov som läkaren genomfört de senaste två åren hittades ”ett stort antal patienter” som drabbats.

Läkarens tidigare arbetsplats anmälde misstagen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Får sluta efter utredning

Men den uppgiften kände Region Blekinge inte till när de tidigare i år – via ett bemanningsföretag – gav läkaren ett längre avtal. Först när SVT kunde avslöja uppgifterna valde Region Blekinge att göra en egen utredning.

Och i dag kom beskedet: läkaren måste nu avsluta sitt uppdrag i förtid.

– Det handlar om att vi nu fått in ett underlag som styrker att han tagit upprepade beslut i strid med vetenskap och nationella riktlinjer. Vi vill upprätthålla en god kvalité i verksamheten och därför har vi tagit det här beslutet, säger Lars Gelander, hälso- och sjukvårdschef för Nära Vård i Region Blekinge.

Vill se tydligare underlag

Det inträffade kommer nu också att leda till skärpta rutiner, när bemanningsföretag anlitas för framtida rekryteringar av läkare. Anmälningar och ärenden hos IVO ska inte bara noteras – utan också om möjligt gås igenom.

– Det räcker inte med ett diarienummer utan vi vill se ett tydligare underlag än så. I det här fallet var ärendet inte avslutat, men vi känner ändå att det i framtiden är viktigt att göra ett grundligare förarbete, säger Lars Gelander.

Fotnot: Läkaren i fråga har tidigare sagt till SVT att det finns en stor osäkerhet kring så kallade PSA-prover, samt att han känt sig trakasserad på sin tidigare arbetsplats.

Till IVO har han även sagt att han framöver kommer att följa åtgärdsgränserna för PSA enligt det nationella vårdprogrammet för prostatacancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.