Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En anonym anmälan mot mäklaren och Vattenborgsägaren Arvid Nilsson skickades till Fastighetsmäklarinspektionen i september. Nu inleder myndigheten en utredning. Hör Kristina Wallin, jurist på FMI, berätta om processen. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: Utredning av Vattenborgsägaren inleds

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har inlett en utredning mot Vattenborgens ägare Arvid Nilsson. Enligt en anonym anmälare kan han ha gjort sig skyldig till brott mot fastighetsmäklarlagen efter turerna kring Vattenborgen i Karlskrona.

I slutet av september skickades en anonym anmälan mot mäklaren och Vattenborgsägaren Arvid Nilsson till myndigheten.

Där framhålls att det är förbjudet för mäklare att bedriva handel med fastigheter, något anmälaren anser att Nilsson gjort sig skyldig till i samband med Vattenborgsaffären.

”Första steget att få in ett yttrande”

Anmälan gäller också en annan nyligen avslutad affär i Karlskrona, där mäklaren – enligt anmälan – ska ha köpt en fastighet han själv var satt att förmedla.

Nu har FMI valt att inleda en utredning.

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, mer än att vi har inlett en utredning och att första steget blir att få in ett yttrande från den anmälda parten, säger Kristina Wallin, jurist på FMI.

Enligt fastighetsmäklarlagen får en mäklare inte bedriva handel med fastigheter.

– Den får dock köpa och sälja fastigheter, men inte bedriva handel systematiskt i vinstsyfte.

Varning kan utdelas

Skulle anmälan leda till ett fällande kan myndigheten dela ut en varning eller erinran – eller om det anses röra sig om ett allvarligt missförhållande återkalla mäklarlicensen.

Sedan tidigare har Arvid Nilsson tilldelats en varning i ett annat ärende, ett beslut som dock har överklagats till Förvaltningsrätten.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Arvid Nilsson, som tidigare sagt att han inte vill ställa upp på intervjuer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.