Carl Persson är projektledare från Blekinge museum för de stora utgrävningarna i Sölvesborg. Foto: SVT

Efter utgrävningarna i Sölvesborg: ”Resultatet förändrar bilden av historien”

Publicerad

Efter sex månader och en kostnad på 14 miljoner kronor är nu den stora undersökningen i Ljungaviken utanför Sölvesborg klar. Arkeologerna bakom utgrävningarna säger att resultaten förändrar bilden av historien.

– Det här är en utgrävning av en cirka 8400 år gammal boplats från jägarstenåldern, alltså innan det fanns hästar, kor och spannmål. Jag har hållit på med det här i 25 år, men aldrig sett något liknande. Det här kommer förändra bilden av jägarstenåldern i hela norra Europa, säger Carl Persson, projektledare på Blekinge museum.

Överraskande upptäckt

Nu är de stora utgrävningarna i Ljungaviken klara. Undersökningarna beskrivs som en lärdom för arkeologer i hela norra Europa – då man upptäckt att man bott på platsen på vintern i förhållandevis stabila hus byggda av timmer.

– Så det är inte alls som vi har trott innan, att man har bott i små tältliknande hyddor. Man har bott i riktiga, stabila hus. Det är väl den mest överraskande upptäckten av alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.