Foto: SVT/Stina Sandström

Arbetsmiljöfrågan tas upp av toppolitiker

Uppdaterad
Publicerad

220 anställda inom funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona kommun har skrivit under protestskrivelse för att stötta enhetscheferna som har larmat om dålig arbetsmiljö. Nu ska frågan tas upp på hösta politiska nivå.

Under måndagen lämnades en namninsamling över till bland annat Karlskronas kommundirektör Carl-Martin Lanér där 220 anställda inom funktionsstödsförvaltningen stöttar enhetschefernas kritik mot arbetsmiljön, något som P4 Blekinge, var först med att berätta.

– Just namninsamlingen gör vi för att stötta våra enhetschefer. Arbetsmiljöproblemet är så pass stort att det inte går att lägga locket på, säger Alexandra Werelius, anställd inom funktionsstödsförvaltningen.

Nu ska frågan tas upp på högsta politiska nivå. Den har den skrivits in som en extra punkt på dagordningen när kommunstyrelses arbetsutskott sammanträder imorgon och förvaltningen ska då informera politikerna om situationen.

”Försöker tysta kritiker”

Kritiken, som uppmärksammades förra veckan, handlar bland annat om att ledningen på förvaltningen försöker tysta och slå tillbaka när kritiker höjer sin röster, att det används härskartekniker och att det leder till misstro och misstänksamhet som skapar ohälsa.

– Vi ser allvarligt på detta, agerar nu i kris och tar tag i det akut. Jag är väldigt chockad eftersom vi inte har mottagit den här kritiken tidigare. Vi måste analysera vad det här står för, sa Kristina Tercero, förvaltningschef till SVT Nyheter Blekinge förra veckan.

Extra resurser tillsatta

Skrivelsen skickades in anonymt av cheferna och för att få mer slagkraft tog Alexandra Werelius och Thomas Josefsson initiativ till namninsamlingen.

– Vi anställda ville visa att även om skrivelsen var anonym har dom stöd från oss. Vi har också upplevt problemen med bland annat ingen transparens, härskartekniker och förlöjligande av personal, säger Alexandra Werelius.

Kommundirektören Carl Martin Lanér säger att kommunledningen nu har tillsatt extra resurser inom HR, kommunikation och ledningsstöd för att hjälpa förvaltningen.

– Vi har suttit så sent som i dag och hanterat detta. Vi tar det på allvar och det är jätteviktigt att man sätter sig och hittar former för att lösa det här tillsammans, säger Carl-Martin Lanér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.