Efterlyser arbetstidslag – för barn

Uppdaterad
Publicerad

I dag är 100 barn i Karlskrona på förskolan upp till 55 timmar i veckan.

Nu höjs röster om en speciell arbetstidslag för barn.

Trenden är tydlig i kommunens nya undersökning. Föräldrar i Karlskrona lämnar sina barn allt längre dagar på förskolan. I dag finns det 100 barn som vistas där upp till 55 timmar i veckan.

– Det är en trend som vi egentligen har känt av i flera år bakåt i tiden att vistelsetiden ökar på förskolan och som det ser ut som just nu är det ingen vikande trend. Snarare tvärtom, säger Marina Eriksson, kvalitetscontroller vid Karlskrona kommun.

För att klara pusslet

Daniella Gieco är undersköterska och timvikarie i Sölvesborgs kommun. Hon rings in med kort varsel och jobbar så mycket som hon får eftersom hon är ensamstående. För att kunna försörja sig och femårige sonen Patrik behöver hon pengarna. Och det blir långa dagar på förskolan.

– Jag måste lämna honom så fort som möjligt på dagis. Hade dagis inte funnits i Sverige hade jag inte haft möjlighet att komma in i samhället och jobba. Jag hade inte haft en chans utan hade varit utanför alltid, säger hon.

”Mer tid med barnen”

Helene Karlsson Pattara flyttade efter 16 år i Australien hem till Sverige eftersom hon jobbade för mycket. Hon ville umgås mer med barnen och numera begränsar hon femårige sonens tid på förskolan så mycket hon kan.

– Jag vill inte vakna en dag då mina barn inte vill umgås med mig längre och det är för sent. Den stora anledningen till att jag är här i dag är just för att jag ska kunna ha mer tid med barnen, säger hon.

Psykolog föreslår ny lag

Vuxnas arbetstid är reglerad i lag och nu efterlyser barnpsykolgen Kerstin Kruber att arbetsgivare ska erbjuda en flexiblare arbetstid för småbarnsföräldrar. Och att en speciell arbetstidslag införs för barn.

– Hade jag fått önska hade inga barn behövt vara så många timmar på förskolan. Jag tror att vi ska fråga oss hur vi vill att vårt liv ska se ut och vad som är viktigt, säger Kerstin Kruber, psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.