Ett unikt exoxefynd i Fågelmara kan ge svaret om hur baggen spenderar vintern.

Ekoxefynd kan ge svar på gåtan

Uppdaterad
Publicerad

Ett unikt fynd i Fågelmara kan ge forskningen nya svar på hur ekoxen spenderar vintern.

När det gamla äppelträdet skulle plockas bort på Christina Salminens tomt, gjorde hennes sambo Lars-Göran Andersson en märklig upptäckt. I stubben fanns inte mindre än 23 fullvuxna ekoxar och tre larver.

– Man blir paff. Man undrar, vad är detta? Men nu har vi förstått att det här var ett ”ekoxe-BB”, säger Christina Salminen.

Fyndet är på flera sätt unikt. Dels för att ekoxar finns vanligtvis i ekskogar där larverna gräver sig in i döda rötter och stubbar, dels för att det var ett stort antal fullvuxna exemplar som hittades, men framför allt för att fyndet har bidragit till ny information om den fridlysta skalbaggen.

– Det här fyndet skulle tyda på att de övervintrar som fullbildade i sin puppkammare och inte som larver som kläcks kring midsommar, som man generellt tror. Så det är väldigt intressant, säger Sofie Willman, biolog på länsstyrelsen i Blekinge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.