Hundföraren Ronny Holmberg, hunden Ilsk och kyrkorådets ordförande Jan Ottosson med den återfunna bysten av Carl Eldhs dotter Brita. Foto: Henrik Friberg

Eldh-bysten tillbaka i Kyrkhult

Uppdaterad
Publicerad

Här återlämnas den stulna Eldh-bysten till Kyrkhults församling. Objektet hittades nyligen av en hundpolis i ett skogsparti utanför Olofström.

Bysterna, placerade på familjen Eldhs familjegrav i Kyrkhult, försvann sommaren 2014. Först hittades hustrun Elise, förpackad i en påse på kyrkogården i Emmaboda. Och nu har också dottern Brita påträffats. Det var en polisman med hund som hittade bysten i ett skogsområde utanför Olofström.

I dag överlämans fyndet till Kyrkhults församling.

– Det känns naturligtvis fantastiskt. Eftersom Elise-statyn återfanns hade vi ändå ett litet hopp om få tillbaka också Brita, säger kyrkorådets ordförande Jan Ottosson.

Skulptören Carl Eldhs konstverk finns på flera platser i Olofström och har de senaste åren varit ett eftertraktat stöldgods.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.