Elöverkänsliga DO-anmäler riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

En förening för elöverkänsliga vill veta vilka som sitter i riksdagen och dess utskott, men får inte längre tryckt material. Men DO har redan lagt ner ärendet.

Det är föreningen Eris, Elöverkänsligas rätt i samhället, som i förra veckan DO-anmälde riksdagen och Sveriges myndigheter. Anledningen är att riksdagens ledamotsförteckning inte längre ges ut i tryckt form utan bara digitalt.

– Då kan inte jag och andra elöverkänsliga ta del av den informationen. Så riksdagen vill inte meddela mig vilka som sitter i riksdagen och i vilka utskott, säger Bo Söderbärg, ordförande i Eris, till SVT Nyheter Blekinge.

Elöverkänslighet

Redan nedlagd

Anmälan lämnades in i förra veckan men DO har redan lagt ner den utan åtgärd.

– Vi går inte in i detalj på varför vi inte inleder utredningar, men vi har ett antal kriterier vi utgår ifrån. Vi är medvetna om att det är en omdebatterad sjukdomsdiagnos, men vi tittar på funktionsnedsättningar, det är ett vidare begrepp, säger Per Holfve, jurist på DO.

I besluten står att DO avslutar ärendet utan att ha tagit ställning till om någon diskriminering förekommer eller inte.

Inte förvånad

Bo Söderbärg, ordförande i Eris och boende i Svängsta, är inte förvånad över att ärendet redan lagts ner.

– I vanlig ordning kommer de bara och talar om att de inte tittar på det. Jag blev hänvisad till DO från socialdepartementet, så nu får jag gå tillbaka dit och säga att de inte heller bryr sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elöverkänslighet

Mer i ämnet