Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thomas Lilja i Elleholm har inte råd att driva sin tomatodling som planerat – med de nyinstallerade lamporna. Det stigande elpriset tvingar honom att stänga av ljuset, där konsekvensen blir döende plantor. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Elpriset tvingar tomatodlaren att slänga flera ton: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

För bara tre månader sedan installerade tomatodlaren Thomas Lilja ny belysning i växthuset, för att kunna leverera svenskodlade tomater året runt. Det han inte visste då var att elpriskurvan kraftigt skulle skena uppåt. Han har inte längre råd att ha lamporna igång och hälften av plantorna är döende.

– Jag har satsat allt och förlorar nu miljoner i intäkter, säger han.

Redan under våren 2021 var planerna igång för de 1 600 ledlampor som skulle ge tomatplantorna ljus och värme under vinterhalvåret. I september var belysningen på plats i växthuset, som är Sveriges näst största tomatodling.

Men just när verksamhetens eldrift ökade – började också elpriserna i landet att förändras.

– Från att ha lagt 35 öre är jag nu uppe i cirka två kronor per kilowattimme. Det var inte vad jag hade planerat för när jag investerade i belysningen, säger han bekymrat.

30 ton tomatplantor till soptippen

Thomas Lilja är kritisk till hur eldebatten hanteras av politiker, då han upplever det som att ingen vill göra något åt de skenande priserna.

Han satsade flera miljoner kronor på att utöka sin tomatodling genom belysningen, för att följa den ökande efterfrågan av närodlade tomater. När han nu inte längre har råd att ha alla lampor på, tappar han fler miljoner i intäkter och upp mot 30 ton tomatplantor går förlorade.

– Resultatmässigt blir det här katastrof.

Hur kommer man som konsument att märka av tomatsvinnet i matbutikerna? Hör vad tomatodlaren säger i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer