Emil Alexandersson skadades under en match för ett halvår sedan men fortfarande påminns han varje dag om sparken i knät som har tvingat bort honom från fotbollsplanen. Foto: Privat/TT

Emil, 20, sparkades ner på planen: ”Kommer ha med mig det hela livet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår har gått sedan Emil Alexandersson skadades under en match – men varje dag påminns han om sparken i knät som har tvingat bort honom från fotbollsplanen.
– Jag är fortfarande skakad av händelsen, säger han.

Matchen mot Mörrum i augusti satte stopp för Sillhövdaspelaren Emil Alexanderssons fotbollssäsong. Efter ett mål vände han sig om för att springa mot sina lagkamrater när han blev sparkad bakifrån av en motspelare. Skadan ledde till en stor knäoperation då menisken hade hamnat på fel sida knäet. Han vet fortfarande i dag inte om han kan bli helt återställd.

– Det är det ingen som vet men det finns goda förutsättningar. Operationen gick bra och jag har en bra sjukgymnast som hjälper mig. Jag har viljan att komma tillbaka, men kroppen måste ju läka, säger Emil Alexandersson.

Hoppas kunna spela fotboll igen

Från att till en början ha varit sängliggande och hoppa på kryckor, kan han i dag jobba heltid som elektriker – men skadan påverkas han av dagligen.

– Jag har fortfarande ont i knäet. Vissa dagar är bättre än andra, men till exempel gör det ont om jag står upp för länge, säger 20-åringen.

Efter sjukgymnastik har han nyligen kunnat börja träna på gym som en del i sin rehabilitering. Det långsiktiga målet är att kunna spela fotboll igen.

– Det är tråkigt det som hände. Om jag inte kommer kunna spela fotboll igen kommer jag ha med mig det hela livet – att jag inte fick välja när jag skulle sluta. Då valde någon annan det åt mig. Men jag vill inte tänka så. Jag vill tänka att jag kommer tillbaka, säger Emil Alexandersson.

Motspelare åtalas

Han har fått stort stöd av familj, vänner och klubben Sillhövda AIK där fotbollskompisarna frågar när han ska komma tillbaka till träningen.

– Vissa dagar gör det fruktansvärt ont, men jag fortsätter kämpa. Jag har inget annat val, säger Emil Alexandersson.

Nu ska fallet prövas i rätten och motspelaren har åtalats för misshandel.

I polisförhör förnekar motspelaren brott, menar att han blivit provocerad under matchen och hävdar att det var en olyckshändelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer