Emma Arvidssons två månader gamla dotter fick kikhosta. Foto: Privat

Emmas bebis smittades med kikhosta – vill lyfta frågan om vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Emma Arvidssons två månader gamla dotter fick kraftiga hostattacker visade det sig att dottern fått kikhosta. Isolerad på sjukhuset i Karlskrona riktar hon sig nu till föräldrar som inte följer vaccinationsprogrammet i ett öppet brev.

– Jag blev frustrerad och arg, säger Emma.

När Emma Arvidsson, som bor i Karlskrona, upptäckte att hennes två månader gamla dotter fick hostattacker besökte hon först vårdcentral och sen barnmottagningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Dottern blev inte bättre och efter att hon i tisdags fick ett andningsuppehåll åkte de in till sjukhuset i Karlskrona.

– Då tog de ett snabbprov och såg att det var kikhosta, säger Emma Arvidsson.

Isolerade på sjukhus

Sedan dess har Emma och dottern varit isolerade på Blekingesjukhuset. Hon får behandling med bland annat antibiotika och syrgas, men hur länge de får stanna på sjukhuset vet de inte.

– Det kan handla om allt från en vecka till en månad, säger Emma.

Dottern får hostattacker som leder till andningsuppehåll, under nätterna kan det uppstå ungefär var femte minut.

– Det är jättehemskt. Jag kan inte lämna henne obevakad. Någon måste ha uppsikt hela tiden, säger Emma.

Barn vaccineras vid tre månaders ålder mot kikhosta, vilket Emmas två månader gamla dotter inte hunnit.

Smittskyddsläkare försöker nu spåra var smittan kan komma ifrån, men det är svårt att hitta, berättar Emma.

”Arg och frustrerad”

I ett inlägg på Facebook riktar sig Emma direkt till föräldrar som inte väljer att vaccinera sina barn enligt vaccinationsprogrammet, där hon berättar öppet om sin situation.

– Jag blev arg och frustrerad. Jag ville ge min åsikt om vaccinationer och jag tror att folk förstår nu, när de ser hur jobbigt vi har det, säger Emma Arvidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.