Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefsjurist Diana Ercegovic på Fastighetsägarna Syd om att HD tar upp Jämjöfallet i klippet ovan. Foto: Hans Larsson/SVT

Fastighetsägarna Syd: Förstahandshyresgästen har ansvar för lägenhet – hoppas domen i Jämjöfallet står fast

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägarna Syds chefsjurist Diana Ercegovic tror att Högsta domstolen bara vill förtydliga någon del i tingsrättens dom.

– Jag hoppas att man inte förändrar själva domen.

Bakgrunden är domen vid Blekinge tingsrätt som innebar att en kvinnlig hyresgäst ska stå för uteblivna hyror till hyresvärden, sedan personen som hon hyrde ut i andra hand till vägrade flytta ut från lägenheten.

Enligt Diana Ercegovic skulle en dom som friar förstahandskontraktsinnehavaren från ansvar få konsekvenser på bostadsmarknaden.

– Det skulle innebära en stor förändring som kanske påverkar hyresvärdars villighet till samtycke till andrahandskontrakt, säger hon.

Återlämnas på utsatt tid

Enligt henne är det en självklarhet att det är förstahandshyresgästen som ska ha det det yttersta ansvaret för att lägenheten återlämnas till hyresvärden på utsatt tid.

– Det finns inget avtal mellan hyresvärden och andrahandskontraktsinnehavaren, avtalet är ju skrivet mellan hyresvärden och förstahandskontraktsinnehavaren, säger Diana Ercegovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.