– Värsta scenariot är att vi helt enkelt får stänga ner verksamheten i Karlshamn helt och hållet, säger kraftverkschef Henrik Svensson. Foto: SVT

En kall vinter kan rädda Karlshamnsverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha gått miste om en upphandling riskerar Karlshamnsverket nedläggning. Men en lång kall vinter kan bli räddningen för både verket och de anställda.

– Det känns naturligtvis jättejobbigt. Rent personligen så tycker jag att det är ganska överraskande också att vi har hamnat i den här situationen, för det innebär att det i södra Sverige, som är ett underskottsområde när det gäller elproduktion, kan uppstå en akut effektbrist vilket innebär att det kan bli mörkt i delar av södra Sverige, säger kraftverkschef Henrik Svensson.

Tidigare hade oljekraftverket en given plats i den så kallade effektreserven. Den består bland annat av tre kraftverksanläggningar i Sverige som kan startas upp när andra kraftverk inte fungerar eller när det uppstår brist på el i landet.

– Man kan säga att vi är en försäkring för det svenska elsystemet, säger Henrik Svensson.

Förutsättningar har förändrats

Men nu har förutsättningarna för kraftverket förändrats. Ihållande låga elpriser gör att verket har svårt att gå med vinst. Dessutom har riksdagen beslutat att effektreserven successivt ska trappas ner. I stället ska de olika aktörerna på elmarknaden själva ansvara för att det finns tillräckligt med el, vilket har satt Karlshamnsverket i en svår situation. Trots att anläggningen har ett laboratorium som säljer tjänster till andra företag samt hyr ut bergrum för oljeförvaring, så är verksamheten beroende av intäkterna från elproduktionen. När verket förlorade upphandlingen med det statliga Svenska kraftnät i juni tidigare i år försvann 40 procent av intäkterna på ett bräde, vilket blev ett hårt slag för verksamheten.

– Värsta scenariot är att vi helt enkelt får stänga ner verksamheten i Karlshamn helt och hållet. Man kan också tänka sig att delar av verksamheten stängs, men allting beror på om vi anser att vi har möjligheter att kunna tjäna pengar på verksamheten framledes eller inte, säger Henrik Svensson.

Hoppas på kall vinter

Om ungefär en månad ska Eon, som äger kraftverket, fatta ett första beslut om vilket av alternativen det blir. Henrik Svensson hoppas att en riktigt lång och kall vinter ska kunna rädda verket och de 74 anställda.

– Utifrån perspektivet Karlshamnsverket och dess framtid så är det väl så att en kall vinter gynnar den här typen utav verksamhet. Det skulle också sätta fingret lite grand på behovet av ett kraftverk som Karlshamn, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.