En katt som heter Ove har flyttat in på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Katten Ove flyttade i vintras in på avdelning fem på ett äldreboende i Lyckeby – något som fått flera positiva effekter på de äldre.

– Han är jättepoppis. De frågar efter katten och han har en lugnande effekt, säger Viktoria Magnusson, kvalitetsansvarig undersköterska.

Katten Ove var tidigare hemlös efter att ha blivit övergiven. Tills han hamnade på äldreboendet Handelsträdgården i Lyckeby.

– Han är jättego, vi har varit kompisar länge och han tycker om när man klappar honom, säger Bertil, en av de boende som egentligen bor på en annan avdelning men som hälsar på Ove varje dag.

Ove blev misshandlad

Det var i vintras som Ove hittades skadad och organisationen Kattkommando Syd, som arbetar ideellt med att hjälpa hemlösa katter, tog då hand om honom.

– Han har inte haft det lätt Ove. Man tror att han blev misshandlad eftersom han hade brutet revben, säger Viktoria Magnusson.

Personalen på avdelning fem hade funderat ett tag på att skaffa katt eftersom de sett vilka effekter djur kan ha på äldre och hörde då av sig till Kattkommando Syd.

– Vi hade vissa önskemål för vad vi ville ha för katt. Den skulle vara lugn men social och Ove är helt perfekt, säger Viktoria Magnusson.

Många positiva effekter

När Ove var frisk fick han flytta in på äldreboendet. Just på denna avdelning bor tio personer och många har försämrat minne och svårt att orientera sig.

– Vi har en kvinna som har svårt med språket men när hon pratar med Ove pratar hon helt obehindrat och har inga problem att bygga meningar, Viktoria Magnusson.

Demens kan också ge ökad oro och nedstämdhet och här har Ove haft en viktig del. Mycket forskning visar på att djur i vården ökar boendes välmående och Viktoria Magnusson håller med.

– Om Ove skulle försvinna skulle det bli väldigt tomt här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.