Enkelrum skulle kunna stoppa smitta

Uppdaterad
Publicerad

På Blekingesjukhuset är bara drygt hälften av patientrummen enkelrum.

Den medicinska utvecklingen går framåt och ny modern utrustning köps in. Blekingesjukhuset har bland annat investerat i operationsrobotar och bedriver robotkirurgi både på kirurgen och kvinnokliniken.

Men samtidigt som stora tekniska investeringar görs bedrivs vården på sjukhuset ur en hygienisk synvinkel på ett omodernt sätt. Blekingesjukhuset i Karlskrona är 30 år gammalt och vårdsalarna är planerade utifrån den kunskap om patientsäkerhet som fanns då.

Patienterna vårdas ofta i stora salar – och kan på så sätt lätt smitta varandra.

– Detta är inte bra. Fyrsalar är helt förkastligt. Det hör liksom inte hemma i modern sjukvård, säger Bengt Wittesjö, hygienläkare och smittskyddsläkare på Blekingesjukhuset.

På Blekingesjukhuset finns det totalt 227 patientrum. Men SVT Nyheter Blekinges granskning visar att det bara är drygt hälften, 53 procent, av dem som är enkelrum.

Och det är knappt 55 rum på hela sjukhuset som har egna toaletter.

”De kraven ställs på nya vårdavdelningar”

Samtidigt ökar fallen med resistenta tarmbakterier lavinartat – bakterier som lätt kan smittas mellan patienter som delar toalett.

–  Smittorisken minskar väsentligt om varje patient har sin egen toalett som städas regelbundet och innnan det kommer någon ny patient, säger Bengt Wittesjö.

På kirurgkliniken på Blekingesjukhuset där patienter exempelvis vårdas efter stora operationer finns det få enkelrum. På kirurgavdelningarna 48 och 49 är bara en tredjedel av rummen enkelrum.

Det politiska beslutet om att rusta upp Blekingesjukhuset och inte bygga något nytt togs förra veckan. Men bygga om patientsalar ligger långt fram i landstingets investeringsplan. Nya patientrum ligger tio år framåt i tiden.

Fast då är enkelrum en självklar lösning.

–  Trenden i dag är ju att man bygger enkelrum och eget hygienutrymme för patienterna. Jag kan ju tänka mig att det är så vi kommer att bygga och att det är de kraven som ställs på nya vårdavdelningar, säger Per Johansson, chef för landstingsservice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.