Erman sökte 1000 jobb – fick inget

Uppdaterad
Publicerad

Trots att han har ingenjörsutbildning och bankerfarenhet – och har sökt runt ett tusen jobb – har Erman Gözübüyükogullari gått arbetslös i snart fem år.

Arbetsförmedlingens senaste prognos visar att arbetslösheten i Sverige ligger på 7,5 %, varav hälften är utrikesfödda. En av dem är Erman Gözübüyükogullari, som har bott i Karlshamn i snart fem år. Han uppskattar att han har sökt omkring tusen jobb, men går ändå arbetslös.

– Jag tror att arbetsgivarna blir rädda när de ser mitt namn, eftersom jag är utländsk. De ringer aldrig tillbaka, säger Erman Gözübüyükogullari.

Erman är utbildad bergsingenjör, och har dessutom jobbat som banktjänsteman i åtta år i Istanbul. När han inte fick jobb i Sverige utbildade han sig dessutom till lagerarbetare, men inte heller där har han nått någon framgång.

– Snart har jag nog sökt alla jobb som går att söka. Banker, kommuner, flygplatser, lager, affärer, posten. Ingen ringer tillbaka och det gör mig ledsen, säger han.

Dubbelt så svårt

Och det finns forskning som visar att personer med utländskklingande namn har svårare att få jobb än personer med svenskklingande diton.

– Vi gjorde en studie där vi skickade ett antal likvärdiga CV:n till olika arbetsgivare, där hälften hade arabiska och nordafrikanska namn, och hälften svenska. Det visade sig att det var nästan dubbelt så svårt för de med utländska efternamn att få positiv respons på sina ansökningar, säger Moa Bursell, sociologiforskare vid Institutet för framtidsstudier.

Hon menar att det finns en stigmatiserad bild av utomeuropeiska människor hos många arbetsgivare, och blir inte förvånad när hon får höra Ermans historia.

– Nej det blir jag inte. Men det finns inga råd jag kan ge honom för det här ligger inte på honom. Det är arbetsmarknaden som måste förändras, säger hon.

Vill inte byta namn

Ett tips som Erman Gözübüyükogullari ofta får är att han borde byta namn till ett mer svenskklingande. Men det är inte aktuellt.

– Jag har hetat det här i 40 år. Det hade känts jätteskumt att byta namn nu, och jag tycker inte jag ska behöva det. Det är en del av min person, säger han.

Nu funderar Erman och hans fru Martinah på att flytta tillbaka till Turkiet.

– Det är så tankarna går ibland. Hans arbetsgivare i Istanbul ringde oss i flera år efter att Erman kommit till Sverige. Men det känns inte bra att flytta ner med barnen till Turkiet, vi vill hellre bo här men har snart inget val, säger Martinah Gözübüyükogullari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.