Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Urban Lambertsson är en av få överlevare från Estoniakatastrofen 1994. Hör honom berätta om erfarenheten och om förhoppningarna inför den nya expeditionen. Foto: Martin Axelsson Därth

Överlevaren återvänder till Estonia-vraket: ”Återstår många frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Av nästan 1 000 passagerare ombord, överlevde endast 137 personer Estoniakatastrofen. En av dem var Urban Lambertsson som nu återvänder till olycksplatsen.

Nästan 30 år senare är han den enda svenska överlevaren som bjudits in för att följa med när Statens haverikommission ger sig ut på en ny expedition för att lära sig mer om olyckan.

Under tisdagen följer han med när fartyget Viking Reach avgår från Karlskrona för att undersöka vraket i en dryg vecka. Bland annat ska Estonias bogramp bärgas.

– Jag tycker det är bra att den här utredningen genomförs. Utifrån mig och många överlevare och anhöriga så är utredningen från 1997 inte tillfredsställande, säger Urban Lambertsson från Österskär.

”Stort trauma”

Bland annat är han kritisk mot att den tidigare utredningen inte intervjuade några överlevare om händelseförloppet.

– Det var ett stort trauma i sig.

Men nu får han alltså en chans att följa med ut på en ny expedition.

Hör mer om Urbans erfarenheter och den nya expeditionen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.