Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under manifestationen i Ronneby ville man bland annat uppmärksamma att många barn kommer till skada i kriget. Foto: Frida Lindhe / SVT

Ett år av invasion i Ukraina – så uppmärksammas det i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu ett år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina – ett år kantrat med strider, förstörelse och lidande. Årsdagen uppmärksammas i alla Blekinges kommuner.

Vid lunchtid hölls en manifestation på torget i Ronneby. I samband med den ägde också en tyst minut rum.

– Jag är övertygad om att solidaritetshandlingar har mycket stor betydelse för de som bor i Ukraina, säger kommunfullmäktiges ordförande Lennarth Förberg (M).

Se bilder från detta i klippet ovan.

Hissning av ukrainska flaggan

I Karlskrona uppmärksammas dagen på Marinmusseum med tal, musik och hissning av den ukrainska flaggan.

Även i övriga Blekingekommuner hissas den ukrainska flaggan utanför respektive stadshus. I Hinsetunneln i Karlshamn lyser de ukrainska färgerna i blått och gult.

– Det är ett sätt för oss att stå upp för mänskliga rättigheter och demokratiska värden, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Gärdebring (M).

I Olofström hålls också en tyst minut i samband med att den ukrainska flaggan hissas på framsidan av kommunhuset.

Vid lunchtid på fredagen, årsdagen för invasionen i Ukraina, hölls en manifestation på torget i Ronneby. Foto: Frida Lindhe/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.