Foto: TT

EU avråder från bad i Hällevik

Uppdaterad
Publicerad

Hälleviks strand är ett av 16 svenska bad där EU betecknar vattenkvaliteten som dålig

Det är EU-kommissionen som tillsammans med Europeiska miljöbyrån varje år ställer samman en lista över vattenkvaliten på 21.000 badplatser. Bedömningen sker utifrån bakteriehalten. Har bakterierna Escherichia coli och intestinala enterokocker påträffats i vattenproverna så tyder det på avföring i vattnet.

Målet är att alla större bad åtminstone ska ha åtminstone tillfredställande badvattenkvalitet. Om inte, avråder man från bad.

Överlag har vattenkvaliten förbättrats på de granskade badplatserna. Men Hälleviks strand i Sölvesborg får även i år beteckningen dålig.

– Det finns ingen enkel förklaring till varför fler svenska EU-bad fårklassificeringen ”dålig” i årets rapport. Anledningarna till förhöjda värden är styrda av lokala förutsättningar, säger Katarina Vartia, utredare på havs- och vattenförltningen på HaV. Det kan bero på ytavrinning efter regn, fåglar, bräddning av kommunernas avloppsreningsverk, dåligt fungerade enskilda avlopp men också vi badande. Sommaren 2014 var en varm och fin sommar där många badade, vilket också kan påverka vattenkvalitén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.