Virginijus Sinkevičius larmar om drunknade tumlare som hittats i fiskenät. Foto: Solvin Zankl

EU-kommissionär larmar om tumlare i Östersjön: ”Arten är hotad”

Uppdaterad
Publicerad

Den lettiske EU-kommissionären Virginijus Sinkevičius larmar om tumlarnas situation i Östersjön.

”Det är ett allvarligt hot mot delar av vår marina biologiska mångfald”, skriver han i ett brev till Näringsdepartementet.

Det finns tre kända populationer av tumlare i Östersjöområdet; i egentliga Östersjön, i Bälthavet och i Skagerrak. Man vet inte hur många tumlare som finns totalt i regionen, men populationen i egentliga Östersjön består av cirka 500 individer och är akut hotad enligt miljö- och naturvårdsorganisation WWF.

Nu skriver EU-kommissionär Virginijus Sinkevičius ett brev till Näringsdepartementet, där han larmar om drunknade tumlare som hittas i fiskenät.

”Denna fråga påverkar allt europeiskt fiske och alla europeiska hav i mer eller mindre utsträckning. Det är ett allvarligt hot mot dessa viktiga delar av vår marina biologiska mångfald och att hantera den kräver brådskande åtgärder.”

Kritiskt läge enligt forskning

Senaste forskningen om Östersjöns tumlare visar att läget är kritiskt. Man kunde konstatera att det krävs minskning av miljögifter, ändrade fiskemetoder och mer hänsyn från fartygstrafiken för att rädda den.

Sinkevičius förklarar att just tumlarna i Östersjön lider och att de drunknar i fisknät och garn. ”Deras överlevnad är i riskzonen”, skriver han.

Brevet avslutas med att Virginijus Sinkevičius skriver att han kommer ta upp frågan i nästa miljöråd.

EU-kommissionär Virginijus Sinkevičius presenterar statusen för miljön och havet i Bryssel. Foto: Stephanie Lecocq/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.