Foto: SVT

Ex-politiker hängde ut lärare i sociala medier – döms till böter

Publicerad

Ex-politikern Tomas Lundberg i Ronneby dömdes idag till böter efter sina uttalanden i sociala medier, där han bland annat hängt ut flera muslimska lärare med namn och bild.

Blekinge tingsrätt dömer nu Tomas Lundberg efter att han hängt ut flera Ronnebylärare med namn och bild i sociala medier. Lundberg har också skrivit om hur barnen på skolan inte ska behöva ha lärare som bär slöja.

Vid ett annat tillfälle har Lundberg gett sig på en kvinna som gjort praktik på Blekingesjukhuset och sagt att hon inte borde vara där på grund av att hon är muslim och därför mördare.

Ska betala skadestånd

Expolitikern kallar sig själv för islamistkritiker och är aktiv i sociala medier där han tydligt visar sina åsikter.

Lundberg döms för ofredande och förtal, men frias av Blekinge tingsrätt för åtalspunkten hets mot folkgrupp. Hets mot folkgrupp åtalades Lundberg för efter en film han lagt ut – men tingsrätten gör bedömningen att konversationen som hörs på filmen inte går att uttyda att Lundberg uttryckt sådan missaktning mot personer med anspelning på ras eller hudfärg.

Tomas Lundberg döms till dagsböter. Han ska också betala skadestånd till de totalt sju personer som varit målsägande i ärendet.

Lundberg själv vidgår att han publicerat alla Facebookinlägg, men förnekar att han gjort sig skyldig till något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.