Foto: TT/privat

Experten: De är riskerna för unga aktiesparare

Publicerad

Rekordmånga unga tog sig in på aktiemarknaden under 2020 och även bland de under 18 år har intresset ökat. Forskaren Claire Ingram Bogusz välkomnar ungas aktieintresse men nämner samtidigt att det finns risker med att vara ung på aktiemarknaden.

– Det finns många anledningar till varför folk tittar mer på börsen, säger Claire Ingram Bogusz, forskare inom fintech, det vill säga it-teknik i finansbranschen.

Delvis handlar det om att man har mer tid under pandemin när fler jobbar hemifrån, men hon beskriver även att det finns en rädsla för att missa tåget nu när börsen varit på topp länge.

– Det finns även börsinfluencers på sociala medier som ger tips om hur man kan lyckas, och de är bra på att nå yngre.

Risker med att vara ung på börsen

Även om det kan vara lärorikt att börja med aktier som ung så finns det också en del risker. Claire Ingram Bogusz nämner att den som ska investera bör känna till industrin och ha läst på om företaget.

– Få unga har jobbat inom industri eller finans så de har inte den kompetensen, säger hon.

Dessutom anser hon att dagens unga har svårare att förstå hur lätt pengar kan försvinna eftersom man inte handlat med fysiska sedlar utan endast digitala valutor.

Intresset bland unga

Under 2020 valde fler privatpersoner att köpa aktier och framförallt var det yngre som började investera. I åldersgruppen 25-34 år ökade aktieägandet som mest, och då med 1,7 procentenheter.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.