Maria Hallenius Henrysson, initiativtagare till Lex Lotta-gruppen anser att det finns ett systemfel inom rättsväsendet när det handlar om våld i nära relationer. Foto: SVT/Montage/Privat

Experter: ”Finns ett systemfel i rättsväsendet”

Uppdaterad
Publicerad

Lex Lotta-gruppen har gått igenom fallet med kvinnomisshandlaren i Blekinge, och de dömer ut det på flera punkter. I grunden menar de att det finns ett systemfel inom rättsväsendet och de sociala myndigheterna, när det handlar om våld i nära relationer.

– Den här mannen skulle aldrig ha släppts ur häktet i väntan på dom, utan ska sitta inne tills straffet verkställs. Tyvärr är det här långt ifrån första gången det händer. I det här fallet överlevde ju kvinnan, men det finns fall där dömda personer har dödat de våldsutsatta kvinnorna i väntan på att straffet ska verkställas, säger Maria Hallenius Henrysson, socionom och initiativtagare till Lex Lotta-gruppen.

Expertgrupp vill se nya lagar

Gruppen består av ett flertal experter inom våld i nära relationer, bland annat namnkunniga experter som juristen Madeleine Leijonhufvud och kriminologiprofessorn Henrik Belfrage. Gruppen har tagit sitt namn efter 41-åriga Lotta Rudholm, som förra sommaren mördades av sin sambo. Målet med gruppens arbete är att instifta en ny lag som ska underlätta för kvinnor som söker hjälp av samhället.

– Vi vill lagstadga att det ska finnas rätt kunskaper inom rättsväsendet och de sociala myndigheterna när det gäller våld i nära relationer. Vi ser ofta att kompetensen brister och att kunskaper saknas om de komplexa fenomen som förekommer i brotten. Bland annat handlar det om att man inte ska kunna lägga ner åtal om kvinnan inte längre vill medverka, som man gjorde i Lottas fall.

Liten effekt av kontaktförbud

De komplexa fenomenen kan bland annat handla om att brottsoffret inte längre vill medverka i utredningen av rädsla för repressalier, eller för att hon tror att gärningsmannen kommer att bättra sig. Men även att gärningsmannen i offentliga sammanhang kan visa en polerad bild av sig själv.

Under sitt arbete med Lex Lotta säger sig gruppen ha stött på ett flertal problem i den nuvarande lagstiftningen. Det handlar bland annat om hur liten effekt ett kontaktförbud har och hur myndigheter aldrig utreder sig själva vid brister. I grunden menar de att det finns ett systemfel.

– Alla de här felen som begås i våld i nära relationer är ett systemfel. Många säger att det handlar om enskilda handläggare eller åklagare, men det är inte sant, utan det är ett systemfel. I det här handlar det precis om hur man ser på maktöverordningen i samhället, männens överordning och kvinnans underordning, det genomsyrar hela delen, säger Maria Hallenius Henrysson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.