Foto: SVT

Mystisk älgdöd utreds

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar älgjakten i Sydsverige. Men årets säsong handlar om mer än själva jakten. I Blekinge och nordöstra Skåne ska jägarna samla in prover till de experter som utreder den senaste tidens älgdöd.

Under de senaste åren har ett femtiotal älgar hittats döda i området kring Blekinge och nordöstra Skåne. Forskare misstänker att brist på vitaminet tiamin kan ligga bakom flera av dödsfallen, men orsaken är fortfarande oklar.

Nu ska jägarna samla in prover till Statens veterinärmedicinska anstalt för att komma närmare ett svar på gåtan.

– Det är framförallt skjutna hondjurs livmoder och äggstockar som ska lämnas in, säger Bengt Olofsson, jägare.

Trots att Bengt Olofsson varit jägare sedan 60-talet har han aldrig hört talas om liknande massdöd bland älgar. Och Olofsson och hans jaktlag ser oroligt på utvecklingen.

– Vi vill hjälpa till och vi är väldigt angelägna om att få reda på vad som ligger bakom älgdöden, säger Bengt Olofsson.

Riskerar årets älgjakt att förvärra situationen?

– Nej, det tror jag inte. I just vårt område har vi inte sett tecken på att älgarna blivit färre, utan snarare tvärtom. Men självklart ser vi allvarligt på situationen och beroende på hur det utvecklas så kan vi tänka oss skjuta färre i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer