Foto: TT/SVT

Unikt utbrott av kikhosta – vaccinerade barn blev sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara coronaviruset som är ett hot mot hälsan just nu. I Jämjö pågår ett utbrott av kikhosta i en omfattning som aldrig tidigare hänt i Blekinge.

Region Blekinge erbjuder därför barn och kvinnor extra vaccination.

Utbrottet är av en omfattning som aldrig tidigare hänt i Blekinge. Ett 30-tal fall har konstaterats bland förskole- och skolbarn och deras föräldrar i Jämjö i Karlskrona kommun sedan mitten av februari.

Smittsam sjukdom

Barnen är redan vaccinerade mot kikhosta men har trots detta drabbats av den smittsamma sjukdomen. Nu erbjuds därför kvinnor i barnafödande ålder och barn extra vaccination.

– Vi vidtar denna åtgärd för att förhindra vidare spridning av kikhosta och framför allt skydda spädbarn, som kan bli allvarligt bli sjuka, säger Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, i ett pressmeddelande.

Erbjudandet om extra vaccin går till boende som bor i Jämjö, Ramdala, Torhamn, Fågelmara och på Sturkö. Även vårdpersonal inom barn- och kvinnohälsovården kommer erbjudas extra vaccination.

”Har informerat vårdnadshavare”

Elisabeth Johansson, rektor över förskolorna i Jämjö, kan inte säga hur många barn som varit sjuka men bekräftar att smittan funnits inom förskolan.

– Vi är medvetna om att vi har haft fall av kikhosta och i samband med det har vi varit i kontakt med smittskyddsläkaren och informerat vårdnadshavare om det, säger Elisabeth Johansson.

Kikhosta

En mycket smittsam bakterieinfektion. I typiska fall börjar den som en förkylning med hosta och ibland lite feber.

Efter ett tag tilltar hostan och den blir mer attackliknande och intensiv. Efter några veckor kommer de karaktäristiska kikningarna, det vill säga att man hostar så att man tappar andan.

För barn under ett år kan kikhosta vara en allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Vid utbrott av kikhosta i ett samhälle är det därför extra viktigt att skydda spädbarnen.

Genom vaccination av gravida överförs mammans antikroppar till barnet. Därmed får barn ett skydd under de första levnadsmånaderna, innan de själva hunnit få ett vaccinationsskydd.

Källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.