Extremt låga vattennivåer – därför är kommunen orolig

Uppdaterad
Publicerad

VA-chefen Conny Miketinac i Ronneby arbetar med att se till att vi får vatten i våra kranar. Han har också svaren på varför vi fortfarande har bevattningsförbud sedan förra sommaren.

I juli 2018 införde Ronneby kommun bevattningsförbud till följd av den extrema torkan. Kommunen hoppades på att vintern skulle höja vattennivån när snön smälte, men trots att vi nu närmar oss våren är nivåerna fortfarande låga.

– Vattnet kommer troligtvis inte att ta slut, vi pratar om att man kan få införa någon form av vattenransonering. Vi kommer att ha vatten i våra ledningar, men kanske inte fullt tryck, säger VA-chefen Conny Miketinac.

Kommunen saknar ett sätt att hantera vattenbristen om nästa sommar blir lika varm, eller om våren inte ger tillräckligt med nederbörd.

– Det som krävs är att vi får mycket nederbörd i vår och försommar, och att sommaren inte blir så varm som den var 2018. Får vi en torr vår och en torr sommar så kommer vi med största sannolikhet få större problem än 2018, säger han.

Vinterns snö har inte lyckts höja vattennivåerna och blir det inte regn under våren och försommaren kan läget förvärras, menar Conny Miketinac, VA-chef i Ronneby. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.