Foto: TT/Arkiv

Få dör i trafiken i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

253 personer dog i trafiken i Sverige i fjol. Det är det lägsta antalet sedan 1940-talet. I Blekinge har dock antalet dödsolyckor ökat något sedan i fjol. Från fem till sex.

2017 dog sex personer i trafiken i Blekinge. Fyra av de omkomna var män. För tio år sedan var dödssiffran i Blekinge 12 personer.

Vanligaste dödsorsaken var singelolyckor, som krävde tre dödsoffer.

Värst i Jämtland

Sett till antalet invånare har Blekinge 3,8 döda i trafiken per 100 000 invånare. Det är femte mest i landet. Värst är det i Jämtland där motsvarande siffra var 7,7. Säkrast var det i Gävleborg där siffran var 1,0.

– På nationell nivå hade vi i fjol färre dödsolyckor än vi haft sedan 1940-talet. På regional nivå är det så små siffror det rör sig om att faktorer som trafiksäkerhetsåtgärder, trafikflödet och omvärldsfaktorer som väder, befolkningens åldersstruktur och ekonomiska konjunkturen kan påverka antalet dödsolyckor ett visst år väder, åldersförändringar i befolkningen, ekonomi och förändringar av vägarna kan påverka antalet dödsolyckor ett visst år, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Cykelolyckor ökar

De vanligaste olyckstypen på nationell nivå är singelolyckor med motorfordon.

– Den typen av olyckor håller på att öka och det gäller vägar med hastighetsbegränsningar mellan 70 och 90, så det är vägar som är extra viktiga att se över, säger Khabat Amin.

På kommunala vägar är det generellt dödsolyckor med cyklar inblandade som ökar.

Trafikverkets mål är högst 220 omkomna i trafiken år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.