Foto: SVT

Få ekologiska lantbruk i Blekinge – hamnar sist på KRAV:s ekoranking

Publicerad

Det finns få ekologiskt drivna lantbruk i Blekinge. Över 90 procent av Blekinges bönder satsar på det konventionella lantbruket istället.

Enligt KRAV:s ekorankning, baserad på siffror från Jordbruksverkets, är Blekinge län sämst i Sverige gällande KRAV-märkta lantbruk. Endast 9 procent av djuren i Blekinge var ekologiskt hållna 2019 och bara 8 procent av jordbruksmarken användes för ekologisk odling och bete.

– Jag ska inte säga att jag är helt anti men jag tror inte på det fullt ut, säger lantbrukaren Peter Hansson. Han odlar potatis, spannmål, höstraps och vall på konventionellt vis.

Vill se djurtätare län

En av dem som går emot strömmen och satsar på det ekologiska lantbruket är Per Brunberg. Han tror att ett djurtätare län skulle göra att fler satsar på ett ekologiskt lantbruk.

– Den biologiska mångfalden börjar med en komocka. Det gör det enklare att odla ekologiskt, säger Per Brunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.