Undervisning med vardagskoppling underkänns av forskare från MDH. Foto: TT

Få godkända i svenska som andraspråk i Ronneby

Publicerad

Tre fjärdedelar av eleverna får inte godkänt i svenska som andraspråk i Ronneby. Det är den lägsta siffran i landet.

Bara 26 procent av eleverna i Ronneby får godkänt i svenska som andraspråk i samband med att de går ut nian – vilket är den lägsta siffran i Sverige. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.

Ulrika Lundin, rektor på Snäckebacksskolan i Ronneby, menar att en av anledningarna till de låga siffrorna är att skolorna inte var beredda på de många nyanlända som kom i den stora flyktingvågen 2015.

– Ronneby kommun var en av de kommuner som tog emot flest elever med annat modersmål än svenska och man behöver mer än fyra år för att lära sig ett nytt språk, säger hon till P4 Blekinge.

En annan orsak är obehöriga lärare. I Ronneby är bara 20 av 53 lärare i svenska som andraspråk behöriga med lärarlegitimation, vilket är lägst i Blekinge, enligt granskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.