Facket: “Behövs resurser för att lagen ska fungera”

Publicerad

Fackförbundet Tull-Kust välkomnar de nya åtaganden som följer med Kustbevakningslagen – men för att klara de nya kraven krävs mer resurser.

Fackförbundet för anställda i Tullverket och Kustbevakningen, Tull-Kust, menar att de anställda får lägga mer tid på de utredningar som inleds, vilket innebär att övrig verksamhet kommer att behöva stå tillbaka.

– Vi ser positivt på att få en tydligare roll i det brottsbekämpande arbetet. Dock har Kustbevakningen ännu inte budgeterat för det, säger Peter Holgersson, ordförande i syd.

Fackförbundet menar att det behövs nya medarbetare som kan ersätta de anställda som antingen går i pension eller blir brottsutredare. Det fackförbundet trycker på är att det saknas en långsiktig planering för hur den nya lagen ska fungera för kustbevakarna.

– Vi väntar en stor pensionsavgång på myndigheten, det betyder att det är de nya aspiranterna som får ersätta dem. Då behövs det anställas ännu fler, säger Peter Holgersson.

Kustbevakningens båt i Karlskrona. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

KUSTBEVAKNINGSLAGEN

Mer i ämnet