Facket missnöjda – tar arbetsmiljölarmet vidare

Publicerad

Kommunals larm om bristande arbetsmiljö för 1 500 kommunanställda i Karlskrona blir nu ett fall för Arbetsmiljöverket. Åtgärdsförslagen från arbetsgivaren var inte bra nog, enligt facket.

Det var i början av november som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja att fackförbundet Kommunal slagit larm om bristande arbetsmiljö och höga sjuktal inom en stor del av äldreförvaltningen i Karlskrona. Det handlade då om anställda inom hemtjänst och särskilt boende som, enligt facket, under lång tid tvingats arbeta under pressade förhållanden med stress, oro och sjukskrivningar som följd.  

En så kallad 6:6a-anmälan lämnades till äldreförvaltningen som i slutet av november inkom med ett svar och en åtgärdsplan. Den har Kommunal nu analyserat med slutsats att de föreslagna insatserna inte är tillräckliga.  

– Jag har i dag meddelat arbetsgivaren att vi tar ärendet vidare till Arbetsmiljöverket för fortsatt granskning. Det finns goda intentioner i svaret vi fått, men den sammantagna bedömningen är att det inte är tillräckligt. Det finns mer att göra, säger sektionsordförande Johan Bohman.  

Men trots att arbetsmiljön, enligt Kommunals bedömning, är utsatt väntas inga ytterligare åtgärder i nuläget.  

– Vi kommer exempelvis inte att stänga några arbetsplatser, säger Johan Bohman.  

Han hoppas nu att Arbetsmiljöverket kan hjälpa till att få svar på de frågor som Kommunal måste förtydligas bland de förslag till förändringar som kommunen redovisat.  

– Det blir troligtvis så att Arbetsmiljöverkets representanter kommer ner till Karlskrona för att bistå oss i det fortsatta arbetet.  

SVT Nyheter Blekinge söker äldrechefen Martin Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer