Fackförbunden har lämnat rekryteringsprocessen av en ny chef till social- och funktionsstödsförvaltningen. Foto: SVT

Fackförbund protesterar mot chefsrekrytering – lämnat förhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

I slutfasen av rekryteringen av en ny chef för social- och funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona har alla fem fackförbunden lämnat samtalen kring rekryteringen.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att man lämnar när man inte ens påbörjat intervjuer med de som har sökt, säger Emma Swahn Nilsson (M).

Karlskrona kommun söker en efterträdare när den nuvarande förvaltningschefen Cecilia Grefve Lang ska sluta.

En av slutkandidaterna är Tobias Ekblad, make till toppmoderaten Hanna Ekblad.

Men för kommunstyrelsens ordförande, Emma Swahn Nilsson (M) finns inga betänkligheter kring att en av kandidaterna är gift med hennes partikollega och nära medarbetare.

– Det viktigaste är inte vem som är släkt med vem utan vem som har rätt kompetens. Vi ställer ganska höga krav på den här tjänsten och det är några som uppfyller de kraven och han är en av dem, säger hon.

Fackförbunden har lämnat

Varför de fem fackförbunden som deltagit i rekryteringsprocessen nu valt att lämna förhandlingarna säger sig Emma Swahn Nilsson (M) inte veta.

– Jag har bara fått en indikation att de har lämnat och inte kommer att vara med i en intervjugrupp. Det brukar vara så att de har en intervjugrupp, politiken har en intervjugrupp och tjänstemännen en.

Det handlar om fackförbunden Kommunal, Vision, Ledarna, Fysioterapeuterna och Akademikerförbundet SSR som gjort gemensam sak och lämnat rekryteringsprocessen i förtid.

– Vi har ställt oss kritiska till att vi inte fått vara delaktiga i hela rekryteringsprocessen – vi fick två slutkandidater presenterade för oss. Det vi undrar är vilka meriter de kandidater som valts bort saknade. vi hade velat ta del av hela det underlaget, säger Oskar Engström på fackförbundet Kommunal i Karlskrona.

Fackförbunden ska också ha bett kommunen förlänga ansökningstiden för att öka chanserna att få in fler kandidater.

– Anledningen att vi har dragit oss ur rekryteringsprocessen har att göra med bristande delaktighet, det är ingen kritik mot kandidaterna, säger Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.