Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Situationen på Brunnsgården hotar patientsäkerheten, menar Fackföbunden. Regionen har nu svarat på kritiken. Hör hälso- och sjukvårdshefen i klippet. Foto: Henrik Friberg/SVT

Problemen kvarstår – vårdcentralens krisläge anmäls till Arbetsmiljöverket

Publicerad

Nu ger Region Blekinge svar efter att flera fackförbund gått samman och anmält en rad arbetsmiljöbrister på Brunnsgårdens vårdcentral  i Karlshamn.

Men facken är inte nöjda med regionens åtgärder – och kommer därför gå vidare till Arbetsmiljöverket.

Fackförbunden har hotat med en sannolik anmälan till Arbetsmiljöverket och har lämnat in en så kallad 6:6a-anmälan angående allvarliga arbetsmiljöbrister på vårdcentralen.

Det nämns bland annat att medarbetare insjuknar i arbetsrelaterade sjukdomar.

Enligt anmälan är oplanerad övertid snarare regel än undantag och att ta ut någon rast under arbetsdagen är i dagsläget inte möjligt.

Förslag till åtgärder

En rad förslag på åtgärder har lämnats in till arbetsgivaren, eftersom bristerna anses hota patientsäkerheten. Facket har bland annat krävt förkortad arbetsdag med bibehållen lön samt att arbetsgivaren omedelbart rekryterar nya medarbetare med goda villkor.

Nu har Region Blekinge svarat på anmälan och presenterat sina förslag till åtgärder.

– Det är läkartillgången som är det allra största problemet. Det är avgörande nu att vi får in hyrläkare så snabbt som möjligt, säger hälso- och sjukvårdschef Annika Mellqvist.

Dock är dessa inte tillräckliga, menar Läkarförbundets representant Hans Åkesson.

– Vi anser inte att vi kan vara nöjda. Det är lite oprecist vad man egentligen tänker göra. Vi uppskattar givetvis deras insatser, men det man gör är kortsiktigt och inte tillräckligt, säger han.

Fackförbunden kommer därför skicka ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.

Hör regionens svar och förslag på åtgärder i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.