I 70 år har Inge Lindholm fäktats. Och han vägrar lägga värjan på hyllan Foto: Henrik Friberg

94-årig fäktmästare har inga planer på att sluta

Uppdaterad
Publicerad

94-årige Inge Lindholm i Karlskrona vägrar att lägga sin värja på hyllan. 70 år har han ägnat åt fäktningen och han är ”still going strong”.

– Jag kommer att hålla på så länge jag lever, säger Inge Lindholm som har haft ett långt liv som både fäktmästare och utbildningsansvarig inom fäktningssporten.

I dag tränar han gymnasieeleven Marcus Fredriksson två dagar i veckan på Af Chapmangymnasiet i Karlskrona. Trots att det skiljer över 75 år mellan tränare och elev är det inget som märks under träningen.

– Det är faktiskt väldigt tufft och det kan vara förvånande för vissa med tanke på att Inge är så gammal som han är. Men han är faktiskt väldigt snabb och det är tufft, säger Marcus Fredriksson.                     

Lär nytt hela tiden

Inge Lindholm har tränat upp många Blekinge-, Sverige- och Europamästare genom åren och gemenskapen och de vänner han har fått på vägen har varit den största drivkraften.

– Jag lär mig hela tiden något nytt och jag snappar upp nya saker. Nu senast har jag lärt mig lite nytt av ryssarna sätt att träna benarbete. Man blir aldrig för gammal för att lära, menar Inge Lindholm.

I 59 år har Inge Lindholm arbetat ideellt som klubbtränare och aldrig tagit en krona betalt.

– Många har sagt till mig ”du är inte klok som lagt ner så mycket arbete gratis!”. Men det är som en gammal kollega till mig säger ”Vi som pysslar med fäktning, vi är ju inte redigt kloka”.

Gud bestämmer

Inge Lindholm blir 95 år till sommaren, men några tankar att lägga sin värja på hyllan det har han inte.

– Jag håller på så länge någon är intresserad. Men om jag kan stå här nästa år och säga samma sak,det vet jag inte. Det är som man säger ”Människan spår och Gud rår”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer